Jaká byla Tišnovská 50 v roce 2012?

15.10.2012 19:42

Tradičně druhou sobotu v říjnu uspořádal  KČT Tišnov již 42. ročník dálkového a turistického pochodu Tišnovská padesátka. Vlastní akci předcházel výběr a příprava pěších tras v délce 8 13, 21,30 a 50 km, které směřovaly stejně jako v loňském roce převážně do přírodního parku Svratecká hornatina k městysi Lomnice a na nedaleký nejvyšší vrchol v okolí -  Sýkoř (701 m n.m.). Nejkratší trasa v délce 8 km byla připravena pro nejmladší účastníky a rodiny s dětmi  a vedla po naučné stezce kolem vrchu Květnice s kontrolou přímo na nejvyšší místě U kříže. Navržena byla také cyklotrasa v délce 37 a nejdelší hodně náročná 60 km trasa vedla až do oblasti nedaleko Kunštátu. Na všech trasách měli pořadatelé kontrolní stanoviště s tradičním turistickým občerstvením.  

Od časných ranních hodin nám počasí přálo, i když původní předpověď nebyla příznivá, ale nakonec se nenaplnila. Na startu v sokolovně bylo živo a brzy po 6 hodině se vydávali první dálkoví turisté na trasu 50 km. Nakonec jich pořadatelé prezentovali celkem 36 (dva se rozhodli projet  turistickou trasu na kole). Ideální teplé podzimní počasí v průběhu dopoledne i celého dne vylákalo celkem 93 účastníků na nejkratší 8 km trasu. Okruh k hájence v Šerkovicích a přes Jamné v délce 13 km prošlo 122 turistů. Kontrolou  v Rašově na 21 km trase pak prošlo 80 lidí. Barev podzimu si na trase 30 km užilo 22 účastníků.. Stejně tak na kolech mělo úžasný zážitek 27 cyklistů na trase 37 km. Dalších 32 cyklistů na trase 60 km mělo co dělat při překonávání prudkého stoupání z Nedvědice na Chlébské, Starý Kvartýr a Bedřichov. Kontrola zabezpečená obsluhou bufetu na rozhledně Babylon u Kozárova jim přišla vhod stejně jako 36 účastníkům tradiční 50 km trasy a  byla drobnou útěchou a odměnou s možností výhledu z rozhledny na vrcholu (656 mn.m). Pro organizátory byla z hlediska zajištění občerstvení nejnáročnější kontrola v Jamném, protože s výjimkou pěší 8 km tudy prošla většina z 412 účastníků akce. Ti si z cíle odnesli kromě dobrého pocitu z hezkého dne i diplom za účast.

Mnohé zajímal hned pro příchodu do cíle jaká byla vlastně účast uvedu na závěr trochu statistických čísel : celkem bylo na pochodu 109 dětí do 15 let, Tišnováků bylo 142, z Brna přijelo 79 turistů a z ostatních míst 191. Nejvzdálenějším účastníkem byla rodina Frankova z Varnsdorfu , nejmladším byl Tomášek Humpolec z Tišnova (r. 2012) a nejstarším účastníkem pan Mišurec z Brna (ročník  1924), všichni na trase T8. Dalším nejstarším účastníkem a také pokořitelem 50 km trasy byl pan Pecher  z Adamova (r.1924!).

—————

Zpět



počítadlo.abz.cz