7937 km na Tišnovské padesátce

17.10.2013 18:13

V sobotu 12. října 2013 proběhl 43. ročník pochodu Tišnovská padesátka. S obavami jsme sledovali podvečerní oblohu již v pátek,  kdy se podle našich zkušeností rozhoduje o účasti na sobotním pochodu. HRŮZA! Přišel liják, který jsme nečekali ani při pátečním procházení a značení nejkratší trasy. Když jsem pak vstával v sobotu ráno kolem 5. hodiny, říkal jsem si: no snad se nedali odradit alespoň věrní pochodníci a přijdou, když už nyní neprší. Však ojsem no se to probere, jako i v minulých letech! Na startu v sokolovně pak po 6. hodině nabíral optimismus spolu s 37 věrnými příznivci 50 km trasy. 

S postupujícím ránem bylo počasím stále lepší a k padesátkařům se přidalo i 8 dálkoplazů na trasu 36 km. A začali se trousit i další na ostatní trasy. Mezi nimi i paní Monika Procházková (r. 1937), byla jedna ze starší generace a vydala se spolu s 42 dálkaři na trasu 30 km. Nicméně výrazný nápor jsme nečekali, ani když už zhruba kolem 8. až 9. hodiny bylo vidět, že počasí sobotního dne bude věrné podzimu a také bez deště. V tyto hodiny o účasti totiž rozhodují Tišnováci účastí především na kratších trasách. Nakonec jich přece jen bylo celkem 123, což je 37 % z celkové účasti. Na trase dlouhé 20 km, která stejně jako ostatní kratší trasy vedla přes rozhlednu na vrchu Klucanina (která slavila 10 let od obnovení o. s. Rozhled na Tišnov), se mohlo pokochat výhledem na Tišnov 52 pochodníků. V protisměru z Kuřimi na zcela nové turistické trase a přes 3 rozhledny (Zlobice, Čebín, Klucanina) v délce 17 km jim šlo naproti 61 účastníků, mezi nimi další senior, pan O. Růžička (1935) ze Žďáru n. S.

Největší účast byla tradičně na nejkratší trase, letos v délce 9 km a která vedla většinou po vlastním značení přes již uvedenou rozhlednu na Klucanině ke křížku v Šatanech u Drásova a po cestě k "Limově" se dále vracela okrajem Klucaniny. Do cíle pochodu v sokolovně přišlo 108 především mladších účastníků, nejmladších s rokem narození 2012! To se asi rodiče pronesli, anebo děti spíše projely v kočárku. Z nich bylo tedy 43 dětí a také 49 Tišnováků a 31 Brňanů (z celkového počtu 74). Nesmím zapomenout ani na cyklisty, projeli trasy v délce 30 a 50 km, nakonec jich nebylo tolik, jak jsme předpokládali -pouze 31. Ale i tak byla účast z pohledu pořadatele na slušném průměru. Celkem 339 účastníků absolvovalo trasy v celkové délce nejméně 7937 km. Tady prošli od rovníku do středu Země!

Co uvést ještě závěrem. Statistika by nebyla úplná bez nejstaršího účastníka. Byl jim také tradiční účastník (letos 9 km pochodu) A. Mistr (r. 1933) ze Sokola Tišnov.

Tak díky všem co jste přišli do Tišnova!

Doufáme, že jste si nakonec vydařeného dne s podzimním sluníčkem užili!

 

Franta Mach, KČT Tišnov       

—————

Zpět



počítadlo.abz.cz